Maak Pulp van journalistieke strips

PULP

Comics journalism of graphic journalism is een vorm van journalistiek waarbij nieuws of non-fictie als stripverhaal wordt gebracht. Joe Sacco wordt steevast aangehaald als de vader van dit genre.

Met de komst van het internet en interactiviteit wordt het stilaan tijd dat binnen dit genre ruimte wordt gemaakt voor andere presentatievormen, meer geschikt voor digitale dragers zoals computers, tablets en smartphones.

Scrollen door statische prenten, relevante weblinks op individuele plaatjes, een journalistiek stripverhalen tijdschrift voor tablets, een videobewerking van een stripverhaal, een indrukwekkend geanimeerd stripverhaal in 3D voor iPad en iPhone, … de  experimenten volgen elkaar in snel tempo op.

Eind 2014 ging ook Al Jazeera America aan de slag met het genre. Reporter Michael Keller en cartoonist Josh Neufeld creëerden een geïllustreerde kijk op privacy en technologie in een tijdperk waar mensen meer en meer van hun persoonlijke gegevens online te zetten, of met behulp van nieuwe apparaten zoals sensoren hun lichaamsbeweging en slaapgewoonten opnemen.

De hamvraag bij deze ontwikkeling was natuurlijk: hoe presenteren we dit stripverhaal online en is deze presentatie geschikt ook voor mobiele telefoons? Het beantwoorden van die vraag resulteerde in een twee opensource tools: de web viewer Pulp en stripverhalenmaker Pulp Press. Er werd afgestapt van één lange scroll pagina. Afhankelijk van de grootte van het scherm, past de (responsive) lay-out zich aan en presenteert 1 of 2 pagina’s per scherm. Bij zeer kleine schermen wordt de optie geboden om plaatje per plaatje te navigeren door tap- of swipebewegingen.

Het resultaat mag er in ieder geval zijn: “Terms of Service: Understanding our role in the world of Big Data“. Vergeet zeker niet om dit journalistiek stripverhaal zowel op je laptop, tablet als smartphone te bekijken.

StoryLab organiseert workshops voor zowel jongeren als jeugdwerkers om aan de slag te gaan met Pulp en graphic novels. -> Meer info kan je bekomen via dit formulier.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *