Is ‘livestreaming’ the next big thing?

meerkat

De afgelopen drie jaar hebben we niet veel meer meegemaakt, maar sinds enkele weken is er een nieuwe hit. Meerkat is sociale media app waarmee je live video kan streamen en delen met vrienden. Het snelle succes is voornamelijk toe te schrijven aan een diepe integratie met het twitterplatform.

Meerkat kan je niet vergelijken met YouTube. Het gaat hier eerder om een live videokanaal met een handige mogelijkheid voor kijkers om live te reageren. Net zoals bij Snapchat worden Meerkat video’s niet opgeslagen op een server. Je krijgt wel de mogelijkheid om na afloop de livestream op te slaan op je smartphone of tablet.

Dit is niet de enige app die livestreaming mogelijk maakt. In het verleden kon je reeds kennis maken met USTREAM, bambuser, twitcaster en kort geleden ook met Stre.am. Maar Meerkat lijkt ze allemaal de loef af te steken omdat de app je twitter-account weerspiegelt: al je twittervolgers krijgen een notificatie van zodra je een livestream start.

Maar… het stomende succes van Meerkat is niet onopgevallen gepasseerd bij Twitter. Die laatste besloot gisteren (14 maart) om de toegang te beperken: Meerkat heeft daarbij niet langer toegang tot de social graph van Twitter, waarmee in feite de toegang tot veel gebruikersinformatie is ontzegd. De hoofdfunctionaliteit van Meerkat is nog intact, maar je zal geen notificaties meer ontvangen wanneer een livestream start.

Twitter investeert zelf immers in een soortgelijke app, nl. periscope. Daarmee zou het ook mogelijk zijn om live te streamen… en dus is Meerkat een concurent. Meerkat-ontwikkelaar Ben Rubin blijft er tamelijk rustig bij.

Eén ding staat echter als een paal boven water: livestreaming is here to stay.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *