Verhalen vertellen met geanimeerde GIF-bestanden

De taak van elke journalist is om mensen te informeren en dat gebeurt op verschillende manieren. Eén techniek voor het ontwikkelen van verklaringen is de visuele loop of lus, met name de animated GIF.

Deze techniek wordt al een tijdje toegepast onder de vorm van memes, absurde mashups en bloopers van bekende personen.

Alhoewel deze GIF’s hilarisch kunnen zijn, beschikt dit formaat interessante mogelijkheden en kunnen ze ruim toegepast worden om complexe onderwerpen begrijpelijk te maken voor je lezers. Eleanor Lutz is een meester in dit genre en maakt gebruikt van complexe animaties met geanimeerde GIF-bestanden om wetenschappelijke fenomenen visueel toe te lichten.

Brandon Tauszik concentreert zich dan weer op het esthetisch gebruik van de visuele loop in ‘Tapered Throne‘.

Met het gratis programma PicGIF Lite voor een Apple computer kan je zelf stukjes video of een reeks foto’s omzetten naar een geanimeerde GIF. Met fotobewerkingsapplicaties zoals GIMP en Adobe Photoshop kan je meer professioneel aan de slag.

Handleidingen voor het maken van geanimeerde GIF’s vind je terug bij Photojojo, StoryBench en op tal van andere plekken op het web.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *