Realistisch geluid met 360 graden audio

Neumann KU 100 (foto: Chris Seufert)

Binaural recording is een methode voor een realistische geluidsopname waarbij gebruik gemaakt wordt van 2 microfoons. Door de microfoons te plaatsen in een kunsthoofd wordt een 3D-benadering van audio mogelijk.

Binaural recording is helemaal niet hetzelfde als een stereo opname, omdat er geen rekening gehouden wordt met de natuurlijke afstand tussen de twee oren van de luisteraar. Door tijdens de opname gebruik te maken van een kunsthoofd, uitgerust met twee oren, zal de luisteraar achteraf ondergedompeld worden in een realistisch geluidsdecor en is hij/zij in staat om geluiden voor, achter, boven, … waar te nemen.

Een veelgebruikt kunsthoofd is de KU-100 van Neumann (zie bovenaan). Het bijbehorende prijskaartje van om en bij de € 7.000 is helaas aanzienlijk. 3DIO heeft echter enkele alternatieven met een prijskaartje tussen € 500 en € 2.000 (zie hieronder). Uiteraard kan je ook zelf aan de slag gaan en een dummy head in elkaar steken.

3DIO Free Space Pro II

Maar je kan echter ook je eigen hoofd en oren gebruiken om 3D-geluid op te nemen. Roland heeft daarvoor een stel earbuds ontwikkeld waarmee in-ear monitoring en binaural recording kan gecombineerd worden.

Roland CS-10EM

Binaural audio stelt je in staat om de luisteraar compleet onder te dompelen in je verhaal. Voorwaarde is wel dat die laatste gebruikt maakt van een hoofdtelefoon. Dus… zet je hoofdtelefoon op en ga op bezoek bij de kapper:

Door video en binaural audio samen te smelten lijkt het wel alsof je in de loopgraven van WO I bent aanbeland:

Door een 3DIO Free Space Pro te combineren met een GoPro camera en een Zoom recorder, heb je alle tools in handen om de kijker compleet te laten opgaan in je storytelling.

Maar ook op theatervlak wordt er geëxperimenteerd. Op het wereldvermaarde Edinburgh International Festival in 2015 ging Complicite’s The Encounter in première. Dit theaterstuk, waarbij het publiek is uitgerust met hoofdtelefoons, neemt je mee op reis doorheen het regenwoud van de Amazone.

Wij kijken alvast uit naar 360 graden video, gecombineerd met 3D-audio. Maar ondertussen kan je gerust experimenteren met deze boeiende technologie.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *