360° videos met de THETA S

RICOH THETA S

Media-organisaties, zoals The New York Times, The Guardian en de VRT, experimenteren al een tijdje met virtual reality technologie. Facebook en YouTube bieden daarnaast ook ondersteuning aan voor 360° videos.

Met de komst van de RICOH THETA S wordt 3D-video ook haalbaar voor consumenten en semi-professionals. Deze kleine camera heeft zowat de beste prijs/kwaliteit-verhouding voor een klein budget:

Voordelen:
* Klein, compact en gemakkelijk op te bergen;
* Een point and shoot camera, bijzonder gemakkelijk in gebruik;
* Volledige 360-graden panorama’s in een schot, en stitching gebeurt automatisch.

Nadelen:
* De kwaliteit van de video’s is een beetje aan de lage kant, maar toch genoeg om te delen via sociale netwerken zoals Facebook en YouTube;
* De camera wordt aangestuurd door een smartphone app met Wi-Fi verbinding en die laat het af en toe wel eens afweten.

360° video werkt niet hetzelfde dan opnamen met een gewone videocamera, die laatste heeft immers maar een lens. Omdat de TETA S voor- en achteraan een lens heeft, kunnen er wel eens belichtingsproblemen opduiken die resulteren in merkbare kleurverschillen. De keuze van je standpunt wordt daardoor erg belangrijk.

Opnamen werken het best wanneer de camera gefixeerd blijft. Er is immers geen behoefte aan panning of tilting omdat je toch alles rondom de camera registreerd. Investeren in een degelijk monopod statief is dan ook wenselijk. De Sirui PS geniet hierbij onze absolute voorkeur.

Vergeet de traditionele camera set-up en bijbehorende montagetechnieken. Omdat de camera alles rondom registreerd, inclusief de vloer en het plafond, hou je er best rekening mee dat het gehele panorama de moeite waard moet zijn voor de kijker. Zorg er vervolgens voor dat je IN de actie zit.

360° video staat nog in de kinderschoenen en tal van virtual reality producers zijn druk in de weer om uit te zoeken wat werkt en wat niet. Tijd dus om de boot niet te missen en je te wagen aan het experiment. Hier zijn alvast enkele voorbeelden:

The battle for Mosul 360°

"Battle for Mosul" is a visceral 360° experience that takes the viwer into war-torn Iraq. Iraqi-born journalist Ghaith Abdul-Ahad of The Guardian takes you inside Isis hideouts, to the edge of burning oil fields that Isis has set ablaze, and into the growing camps for displaced people that now exist across his homeland.

Posted by The Guardian on Wednesday, 1 February 2017

Aboard One of the World's Largest Model Railroads

Over the last 19 years, an artist in New Jersey has constructed one of the world’s largest model railroads. Take a ride through the Northlandz in this interactive 360º video. http://abcn.ws/2kkmo9J

Posted by ABC News on Tuesday, 31 January 2017Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *