12 tools voor journalisten en vertellers van digitale verhalen

Journalism Tools

In 2014 werden tal van digitale tools door StoryLab voorgesteld en toegepast in workshops en projecten. Een overzicht.

1. Zeega

Zeega is een gratis en laagdrempelige tool om tekst, (bewegend) beeld en audio te combineren tot een boeiend verhaal. Statische foto’s, tekst, geanimeerde GIF’s en audio kunnen op een zeer eenvoudige en intuïtieve manier gecombineerd worden tot een digitale evocatie.
UPDATE 20/20/2015
Op 19 februari 2015 maakte het team achter Zeega en GoPop bekend dat beide apps ophouden te bestaan.

2. Timeline JS

Met Timeline JS kan je in een handomdraai een interactieve tijdlijn maken om een reeks chronologische gebeurtenissen voor te stellen. Tal van mediaelementen kunnen worden opgenomen. Het opbouwen van een interactieve tijdlijn gebeurt aan de hand van een rekenblad op Google Drive.

3. Infogr.am

Infogr.am is web based tool om snel en eenvoudig data zichtbaar te maken in een duidelijke en aantrekkelijke vorm. Aan de hand van een ingebouwde spreadsheet omgeving kan je de gegevens inbrengen en aanpassen.

4. Storymap JS

StoryMap JS is een gratis tool die je toestaat om multimediale verhalen te vertellen gebaseerd op een geografische kaart. Maar dat niet alleen! Je kan nu er als het ware ook mee over een foto of kunstwerk navigeren of een reis maken over een historische kaart.

5. Creatavist

Creatavist is een krachtige online tool voor het maken en multi-platform publiceren van digitale verhalen. Deze tool is uitermate geschikt om te worden gebruikt door verhalenmakers zonder programmeercompetenties. De focus ligt op het verhaal, niet op de technologie.

6. SoundCite JS

Audio is een krachtig middel om emotie en/of context te bieden bij een geschreven verhaal. SoundCiteJS voegt audio ‘inline’ toe te voegen aan je verhaal. Daardoor is de audio niet meer geïsoleerd en speelt het fragment af onder de tekst die je kiest.

7. import.io

import.io is een gratis tool waarmee iedereen in staat is om het gigantische aanbod gegevens op het web aan te boren. Het stelt ontwikkelaars, data-liefhebbers en journalisten in staat om die gegevens snel te verzamelen (datascraping) en om te zetten naar een werkbaar formaat zonder één lijn programmeercode te schrijven.

8. Videoscribe

Met VideoScribe kan je zelf whiteboard animaties aanmaken in een handomdraai. Je hoeft helemaal geen tekenaar of programmeur te zijn. Het programma bevat een resem aan vrij te gebruiken illustraties en muziek.

9. Odyssey.js

Odyssey.js is een gratis tool om tekst, foto’s en interactieve kaarten met elkaar te integreren voor het maken van een digitaal verhaal.

10. Klynt

Klynt is een editing & publishing applicatie voor interactieve verhalenvertellers. Het is een professioneel werkinstrument voor de creatie van interactieve, niet-lineaire narratieven. Het visueel storyboard vormt de basis van het programma: sequenties worden aan elkaar gelinkt om de verhaalstructuur vorm te geven.

11. Korsakow

Korsakow is een open-source applicatie voor het creëren van web docs en andere vormen van niet-lineaire, interactieve verhalen. Korsakow films zijn interactief en ‘rules based’; de auteur bepaalt hoe de verschillende sequenties aan elkaar gelinkt worden.

12. KettleCorn

KettleCorn is een aangepaste versie van Mozilla Popcorn Maker, afgestemd op de behoeften van journalisten, en waarbij audio en video gesynchroniseerd kunnen worden met live web content.
UPDATE 01/05/2015
KettleCorn is voorlopig niet meer online beschikbaar

StoryLab organiseert workshops voor zowel jongeren als jeugdwerkers om aan de slag te gaan met bovenstaande tools. -> Meer info kan je bekomen via dit formulier.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *